Ker je naše okolje že tako zelo onesnaženo, poskušamo vsi pripomoči k temu, da ohranjamo le najbolj čisto okolje kar se da. Ena od možnosti za vzdrževanje čistejšega okolja je avtoplin in vgradnja njega v vaš avtomobil. Zadnje čase je uporaba avto plina narasla, saj je približno že sedem milijonov vozil na pogon avto plina.

Avto plin

Avtoplin se lahko vgradi tako v nova kot v stara vozila, bencinska in dizelska, bolj ekonomična pa je vgradnja avto plina v vozila na bencinski pogon. Avtoplin je bolj okolju prijazen in bolj varen, ker pri svojem delovanju ne oddaja strupenih in rakotvornih snovi, kot so ogljikovodiki in žveplo. Avtoplin je sestavljen iz mešanice ogljikovodikov propana in butana. Avtomobili s pogonom na avto plin so se v Sloveniji začela uveljavljati leta 2007, v drugih državah pa že par let prej. Vozila na avto plin imajo tišje delovanje in bolj enakomerno, ker se ob njegovem delovanju ne tvorijo saje in se ne meša z motornim oljem, kar pa podaljša življenjsko dobo avtomobilskega motorja. Avtoplin je izdelan iz zemeljskega plina in pri rafiniranju.

Prednosti vozil s pogonom na avto plin so: visoka stabilnost pri delovanju motorja, avto plin ne pušča ostankov saj in kovinskih usedlin v motorju, servis je možno opravljati po daljšem času in s tem se tudi zmanjšajo stroški za vzdrževanje vašega avtomobila, so okolju prijazni, saj se izgorevanje izvaja v plinastem stanju.

Avtoplin vgrajujejo v nove modele avtomobilov znamk Opel, Renault, Peugeot, Mercedes, Audi, Škoda, Fiat, Citroen, Nissan, Suzuki, Daimler Chrysler, Rover, PSA, Daihatsu in Volkswagen, če pa se odločite za vgradnjo avto plina pa je možna tudi v avtomobile drugih znamk. Vgradnjo avto plina lahko opravlja le pooblaščen serviser, ki vam izda tudi certifikat o sistemu. Servis se izvaja le enkrat letno, da serviser pregleda cevi in očisti filter.