BledBled je eno najstarejših in najlepših slovenskih mest in središče občine Bled. Sestavlja ga naselje ob Blejskem jezeru. Leži na 507 metrih nadmorske višine, pokrajina pa je ledeniško preoblikovana. Njegova lega je na prehodu iz Radovljiške kotline v vzhodno vznožje Julijskih Alp. Današnji Bled, kakršnega poznamo, je sestavljen iz vasi Grad, Mlini, Rečica, Zagorice in Želeče, ki ležijo okoli jezera, vsako vas med seboj pa ločujejo vzpetine. Naselja so začela nastajati sredi devetnajstega stoletja, Bled pa je dobil status mesta leta 1960.

Blejsko jezero je 2,12 kilometra dolgo in široko od 0,5 do 1,3 kilometra. Globina jezera sega do 30,6 kilometrov. Blejsko jezero je ledeniškega nastanka. Poleti je jezero primerno za kopanje, saj se gladina vode segreje do 25 stopinj Celzija, pozimi, ko so zelo nizke temperature pa jezero zamrzne. Blizu jezera, severovzhodni strani so termalni vrelci, zajeti v hotelskih bazenih. Vrelci so zajeti v hotelu Grand Hotel Toplice, hotelu Park in hotelu Golf. Sredi blejskega jezera je otok, na katerem stoji gotska cerkev Marijinega vnebovzetja. Predniki so na tem otočku včasih častili boginjo Živo, ki je bila boginja ljubezni in plodnosti. V začetku dvajsetega stoletja je Bled veljal za najlepše zdravilišče tedanjega časa.

Ob jezeru in v njem je možno izvajati veliko športnih aktivnosti, kot so plavanje, ribolov, vožnja s čolnom, vožnja s kolesom, tek, potapljanje, veslanje, lahko pa je tudi prijeten kraj za počitek, oddih mir in sprostitev. Ker je jezero tako globoko, je veliko potapljačev, ki se spustijo prav do dna in ga raziskujejo. Takšne vrste športa in rekreacij kot so kolesarjenje, tek in hoja omogoča šest kilometrov dolga pot ob jezeru.

Bled je znan po mnogih znamenitostih, tiste, ki pa ga delajo najbolj prepoznanega so Blejsko jezero z otokom, Blejski grad, pletne, kremne rezine in soteska Vintgar. Blejski grad ima bogato zgodovino. V njem si lahko ogledate muzej, ki vas popelje in prikaže življenje na Bledu že od prvih naseljencev dalje, na gradu je odlična restavracija z dobro hrano ob kateri lahko uživate v razgledu, hrano pa pripravljajo najboljši kuharji, na gradu pa je možna tudi poroka, kjer nudijo standardni oziroma osnovni program in dodatne storitve. Po jezeru se lahko zapeljete do otočka na različne načine, ena od možnosti pa je da se peljete tradicionalnimi pletnami in ob tem uživate v razgledu na Bled z jezera. Pletna je pravzaprav plovilo iz lesa, ki ima ravno dno, premec pa se zaključi v špico. Poganjanje čolna je s posebno tehniko, veslač stoji in vesla z dvema vesloma. Pletne izdelujejo domačini in so znane samo na Bledu. Pletne imajo pisane platnene strehe, na krov pa sprejme do dvajset ljudi in jim zagotavlja varno vožnjo po jezeru. Prave kremne rezine najdete le na Bledu. Tako imenovane kremšnite tam izdelujejo že vse od leta 1953, zato so zaradi veliko izkušenj njihove kremne rezine najboljše. Soteska Vintgar je naravni spomenik. Je 1,6 kilometrov dolga, med stenami hribov Homa in Boršta reka s slapovi, tolmini in brzicami. Tam se lahko sprehodite po lesenih mostovih, ki povezujejo dele reke med seboj ali pa po pešpoti. Soteska Vintgar ima trinajst metrov visok slap Šum.