Težave s križem so lahko zelo neprijetne. Simptomi so najprej morda blagi in jih najpogosteje ignoriramo, a sčasoma so bolečine vse pogostejše in čedalje močnejše in takrat je res skrajni čas, da ukrepamo. Kako si lahko pomagate, če vas pestijo bolečine v križu boste na kratko izvedeli v tem članku.

Bolečine v križu so zelo neprijetne, poleg vsega pa nas pogosto presenetijo ravno v trenutku, ko imamo pomemben sestanek, obletnico poroke ali pa kakšen drug pomemben dogodek in ga bomo morali zaradi hudih bolečin odpovedati. Če je včasih veljalo, da se s takimi bolečinami soočajo večinoma starejši, to že dolgo ne velja več. Zaskrbljujoče je, da ima vse več mladih težave s križem, kar je v veliki meri posledica pretežno sedečega načina življenja. Človeško telo je namreč narejeno za gibanje, če pa veliko časa (nepravilno) presedimo, pa s tem naša hrbtenica zelo trpi in kmalu se lahko pojavijo bolečine.

bolečine v križu

Tudi vas mučijo neznosne bolečine v križu?

Žal je veliko služb in dejavnosti, ki jih moramo opraviti v sedečem položaju. Sedimo, ko se vozimo v službo ali šolo, potem v šoli ali službi, doma, ko jemo ali gledamo televizijo, ko delamo šolske ali službene obveznosti … Ko se že pojavi nekaj prostega časa, ki bi ga lahko aktivno preživeli v naravi, pa se običajno raje uležemo na kavč in pogledamo kakšen film ali beremo knjigo. Vse to so idealne situacije, ki obremenjujejo hrbtenico in lahko povzročijo bolečine. Seveda pa ima veliko ljudi težave s križem tudi zaradi različnih poškodb hrbtenice, povzroča jih lahko tudi neprimerno ležišče ali obutev, bolečine v križu pa so pogoste tudi v času nosečnosti ali menstruacije. Če na zadnji dve stvari nekako nimate vpliva, pa lahko bolečine odpravite v prvih dveh primerih – kupite si ležišče, ki bo vašemu telesu nudilo oporo na potrebnih mestih in kupite obutev, ki nima povsem ravnih podplatov. Če pa so bolečine vseeno prehude in trajajo dlje časa, pa obiščite zdravnika.