Navkljub temu, da so javne dražbe vedno bolj pogosta oblika nakupa nepremičnine tudi pri Slovencih, jih veliko pripoveduje, da so bili ob selitvi v novo stanovanje ali hišo deležni kar nekaj mrkih pogledov bližnjih in daljnih sosedov. Slovenija je samo ena velika vas in če se odločite za tak korak, morate biti (sploh v manjših krajih) pripravljeni na kakšen zloben komentar ali pikro pripombo, pa četudi ste kupili nepremičnino, ki v resnici sploh ni bila zarubljena. Prepričanje, da na javni dražbi končajo samo zarubljene nepremičnine, je namreč zmotno, res pa je, da je takih največ.

javne dražbe

Bi se lahko torej brez slabe vesti preselili v stanovanje, ki je bilo kupljeno na javni dražbi?

Če boste preverili slovenske forume, boste naleteli na očitna zgražanje, praksa pa kaže popolnoma drugačno sliko: javne dražbe gredo v prodajo kot med! Ne pustite si definirati vašega mnenja na podlagi nekaj posameznikov, ki so striktno proti takemu načinu kupovanja nepremičnin, ker se jim zdi moralno sporno.

Tako ali drugače pa so najemniki taki stanovanj (in celo lastniki) vseeno zaščiteni z zakonom, zaradi katerega ne bodo ostali kar čez noč brez strehe nad glavo. Poleg tega pa poskusite razmišljati v obratni smeri: s tem, ko se boste udeležili javne dražbe, boste dolžniku dejansko pomagali poplačati del dolgov – in do je lepo dejanje, pa naj sosedje govorijo kar želijo. Nevoščljivost in zavist sta tako ali drugače dve temeljni lastnosti povprečnega Slovenca.

Poleg tega pa so časi taki, da je potrebno gledati na vsak evro. Javne dražbe vam omogočajo to, da ugodno pridobite novo nepremičnino, poleg tega pa privarčujete za kar nekaj rednih letnih dopustov in se tako izognete marsikateremu odrekanju.

Zato se na javne dražbe odpravite brez slabe vesti. Če se je ne boste udeležili vi, pa jo bo obiskal kdo drugi.