Zagotovo smo že vsi slišali za Keglove vaje. Ime so dobile po ginekologu Arnoldu Keglu, kateremu so ženske tarnale zaradi težav z uhajanjem urina. Ugotovil je, da so za to krive neokrepljene vaginalne mišice in je zato sestavil nekaj vaj. Kakšne so te vaje, preverite in jih natančno preberite, potem pa jih lahko izvajate tudi doma.

keglove vaje

Keglove vaje učinkovito pomagajo pri krepitvi mišic medeničnega dna.

Mišice medeničnega dna, ki podpirajo tudi vagino in maternico lahko sčasoma oslabijo, kar se dostikrat zgodi po porodu, zaradi staranja, prevelike telesne teže ali kakšnega drugega vzroka. Vse te težave lahko vodijo v inkontinenco, nekontrolirano uhajanje blata, bolečin v križu, manjšega užitka v spolnosti itd. Keglove vaje vam lahko pri odpravljanju teh težav pomagajo, saj poskrbijo za krepitev mišic medeničnega dna.

Urinski inkontinenci hitreje podležejo ženske, ki so se že v mladosti soočale z uhajanjem urina, osebe, ki so se že večkrat soočile z vnetjem sečil, ženske, ki na vodo hodijo tudi ponoči in tiste, ki so v menopavzi. Stresna inkontinenca (uhajanje urina ob kašljanju, smejanju, kihanju in prenašanju bremen) lahko prizadene tudi mlajše ženske. Kot ste verjetno že zaslutili, se z oslabljenimi mišicami medeničnega dna sooča kar veliko število žensk, Keglove vaje pa so učinkovita metoda za odpravljanje teh neprijetnih in za marsikatero žensko sramotnih težav.
Če boste vaje izvajale redno, boste okrepile mišice medeničnega dna, posledično boste deležne tudi večjega užitka med spolnimi aktivnostmi, lažje, pogosteje in bolj intenzivno pa boste doživljale tudi orgazme. Keglove vaje lahko tudi moškim pomagajo pri težavah s prezgodnjim izlivom ali povešenimi testisi.

Da bi bile vaje učinkovite in dosegle svoj namen, jih morate izvajati pravilno. To boste najlažje dosegli tako, da si predstavljate, da poskusite zaustaviti uhajanje vetrov iz črevesja, pri tem pa skušate ustaviti tudi curek urina. Ta stisk držite 10 sekund in vajo večkrat ponovite. To je osnovna vaja, ki jo lahko kasneje še nadgradite.