Vsak ki ima kakršnokoli prevozno sredstvo ve, da je treba na letne čase zamenjati vrsto pnevmatik. Imamo dve vrste pnevmatike. To so zimske in letne pnevmatike, ki se razlikujejo po oprijemu.

Letne pnevmatikeGlobina profila pri čisto novih letnih pnevmatik je 8 mm. Na mokri podlagi je zato še toliko bolj pomembno koliko profila milimetrov imajo vaše pnevmatike. Manj kot boste imeli profila, bolj nevarno bo za vas, saj vaše gume ne bojo imele dovolj oprijema. Posledica vsega tega so nesreče, ki so lahko tudi usodne.

Ko se končuje marec je priporočljivo, da zimske pnevmatike, zamenjate z letnimi. Letne gume se uporabljajo  na suhih in mokrih cestah. Za snežne razmere pa je potrebno letne pnevmatike zamenjati z zimskimi.

Letne pnevmatike z gumeno zmesjo so manj elastične kot zimske in to se opazi še posebej pri višjih temperaturah. Obraba in kotalni opor so zaredi tega nižje, udobnost pri vožnji pa je še toliko bolj udobna, saj se hrup zmanjša. Ali ste vedeli, da imajo letne pnevmatike še eno prednost? Ta prednost je, da motor porabi manj goriva, samo zaradi teh pnevmatik.

Letne pnevmatike imajo:

  • prečne kanale,
  • rebra in
  • utore.

Ko se odločate za nakup novih pnevmatik, se najprej posvetujte z avtomehanikom, ki je za to delo usposobljen in vam bo z veseljem svetoval, katere znamke pnevmatik bi bile najboljše za vaše prevozno sredstvo. Ali imate že nekaj časa letne pnevmatike in sedaj neveste ali je potrebno kupiti nove? Zakon določa, da globina profila ne sme biti manjša od 1,6 mm preko osrednje plasti in seveda okoli oboda pnevmatike.