Most na Soči je pravi kraj za vaš naslednji izlet. Ta čudovit kraj vas bo nadušil z vsemi lepotami, ki jih ponuja. Nahaja se tam, kjer se Soča na svoji poti od Trente proti morju za hip spočije. Če smo bolj natančni se Most na Soči nahaja v zgornjem Posočju, na jugu Tolminske kotline, v severovzhodni Sloveniji. Je majhno, strnjeno naselje, ki je danes še posebno znano po akumulacijskem jezeru, ki se nahaja tik ob mostu. Njegova nadmorska višina je približno 170 m. Več informacij lahko najdete na naslednji povezavi: https://www.lepote-slovenije.si/most-na-soci.

most na soči

Akumulacijsko jezero je nastalo, ko so zgradili hidroelektrarno Doblar v kraju Podselo. Gradba hidroelekrarne je potekala v letu 1938 takrat je tudi Most na Soči postal tako zanimiv za obiskovalce.  Ni pa zanimiv samo za obisovalce, ki si želijo videti vse lepote Slovenije, sem se z veseljem zatečejo tudi ribiči. Kraj pa ni znan samo po svojih lepotah, tu najdemo tudi pomembno prometno povezavo, ki povezuje tri pomembne slovenske kraje, skozi kraj pa poteka tudi železniška proga, ki povezuje Sežano z Jesenicami. Sledeč po arheoloških najdbah je ta kraj nastal že v času prazgodovine, najvrjetneje pa je kraj doživel svoj razcvet šele potem v železni dobi, saj imamo iz tega obdobja največ arheoliških najdb. Ne dolgo nazaj so prav na tem območju našli številne grobove iz tega obdobja.  Glede na vse raziskave je bil ta kraj izrednega pomena tudi v času rimskega imperija. Pomemben je bil predvsem po kulturni in politični vlogi.

Do tega prečudovitega kraja lahko pridemo kar z avtom, saj nas sem vodijo številne prometne poti. Parkiramo pa lahko na parkirišču, ki se nahaja nedolgo stran od kraja. Urejen je tudi javni promet, namreč v kraj vozi vsak dan nekakšen avtovlak. Most na Soči je čudovit kraj za sprehode, saj so domačini skrbno uredili vse pešpoti, ki se nahajajo blizu mosta. Če pa nam ni do sprehoda se lahko čez to lepotico zapeljemo z ladjico. Izlet z ladjico poteka običajno eno uro lahko pa svoj izlet podaljšate in se z ladjico vozite kar dve uri. Na ladjici je možno naročiti tudi kosilo, kar je odlično, saj lahko ob vožnji uživate tudi v odlični hrani, ki jo ponujajo domačini. Most na Soči vam ponuja poleg izredno čiste vode tudi druge tako naravne, kot tudi kulturne znamenitosti zato vam za obisk tega kraja ne bo žal.