Cenovno ugodni pohodni čevlji so gotovo priljubljena izbira, ki kaj hitro izgine s prodajnih polic. Po takšnih čevljih namreč radi posegajo pohodniki, ki se nameravajo v kratkem podati tudi na kakšne daljše ture in prav zato iščejo novo obutev. Izkušeni rekreativci pa bodo že vedeli, da neznatni prihranek ne upravičuje tveganj, ki jih prinaša takšna odločitev. Sumljivo poceni pohodni čevlji bodo morda razočarali ravno takrat, ko bi morali svojo nalogo najbolj zanesljivo opraviti, gotovo pa bodo prej ali slej razkrili, zakaj je bila njihova cena tako nizka.

pohodni čevlji

Življenjska doba pohodnih čevljev

Ena izmed opaznejših posledic nizke cene je krajša življenjska doba. Ker je prav to odlika, ki jo pogosto iščemo v pohodnih čevljih, gre za velik kompromis. Prav tako lahko z daljšo življenjsko dobo brez težav upravičimo tudi bistveno višjo ceno – bolje je na primer kupiti čevlje za 200 € in z njimi brez težav hoditi pet let, kot pa vsako sezono znova kupovati cenene čevlje za 50 € ali manj.

Pohodni čevlji morajo biti pripravljeni na vsaj tisoč kilometrov hoje. Kako se bodo pri tem izkazali in kakšno številko bodo dejansko dosegli v uporabnem stanju, je zelo odvisno od točnih okoliščin. Zelo zahtevni tereni življenjsko dobo čevljev bistveno bolj ogrožajo in čisto možno je, da se tudi dobri čevlji ne bodo zmogli upirati stalnim obremenitvam ostrih kamnov več kot nekaj sto kilometrov. Jasno pa je, da bodo prepoceni čevlji že pri prvi turi morda na prevelikem udaru – že ena sama korenina ali kamen lahko raztrga čevelj, podplat pa se bo na zahtevnem terenu hitro obrabil.

Udobje čevlja

Dragi čevlji prinašajo bistveno drugačno izkušnjo pri daljših in zahtevnih turah ali pogosti uporabi. Tudi pri kratkih sprehodih se izkaže, da kakovostni čevlji ponujajo bistveno več udobja. V vsakem primeru je zelo pomembno, da je noga stabilno nameščena v čevlju. Ta se mora prilegati stopalu, prilagojeni vložki pa poskrbijo za optimalno udobje. Poceni pohodni čevlji pogosto varčujejo prav na tem področju. Posledica so žulji, v najslabšem primeru pa tudi poškodbe. Oboje seveda v trenutku pokvari še tako lepo turo, zato je verjetno jasno, da se ne splača tvegati.