Prva stvar, ki jo zobozdravnik stroki, ko ga obiščete z zobobolom je napotitev na slikanje. Magnetno slikanje namreč zobozdravniku omogoči celoten vpogled v stanje vaših zob in ustne votline. Tako ugotovimo, da je ortopan, nepogrešljiv pri dobri skrbi za svoje zdravje. Brez takšnega celostnega pregleda, kot ga omogoča ortopan, si danes že težko zamišljamo kvalitetno zobozdravstvo. Prav tako je celostna slika pomembna za vse večje posege v vaši ustni votlini, kot je na primer polnitev korenine zoba, določenih kirurških posegov, saj na ta način pridemo do prave diagnoze oziroma vzroka za bolečino.

Panoramska slika ali ortopanthomogram je celosten posnetek vašega zobovja in obraznih kosti v 2D obliki. Na podlagi jasne slike zobozdravnik določi področje obolenja, ki ga ni moč opaziti na splošnem pregledu. Lahko rečemo, da je ortopan potreben, ko se srečujemo z rutinsko diagnostiko tekom prvega pregleda pri zobozdravniku, ki na podlagi posnetka poda oceno stanja zob in strukture kosti. Prav tako je slikanje pomembno v primeru poškodbe zoba, zlomu krone, korenine ali kosti. Ortopan je pomemben tudi v fazi zdravljenja parodontoze, ter planiranje vseh zobozdravstvenih kirurških posegov kot so ekstrakcija zoba, apikotomija, implantati, itd.

Tako nam ortopan omogoča odkritje zobne gnilobe, nepravilne raščenosti, pomaga nam tudi pri odkritju tumorjev, cist ali morebitnega gnojnega vnetja. Z ortopanom lahko preverimo tudi napredek rasti stalnih zob pri otrocih. Prav tako pa je ortopan ključen pri načrtovanju vseh ortodontskih posegov.

Ortopan je mogoče posneti na več načinov. Eden izmed njih je slikanje z griznimi krilci, ki nam omogoči posnetek kron zgornjih in spodnjih zob. Ta način je pomemben pri odkrivanju zobne gnilobe. Na podlagi enega slikanja lahko zobozdravnik dobi podatek o stanju štirih zob hkrati. Je pa omenjeni način slikanja redkejši, saj zobozdravnike bolj zanima stanje korenine zoba, kar pa pri tej možnosti ni vidno. Najpogosteje se uporablja celoten ortopan, ki je podroben posnetek zgornje in spodnje čeljusti. Potreben je ko se zobozdravnik loti popravila zob.