Robotska tehnologija nam lahko pomaga pri mnogih dejavnostih, na primer pri programiranju, izdelavi produktov ter pri navigaciji različnih avtomobilov, avtobusov, tovornjakov, ladij ali pa letal. Včasih se te roboti enostavno poimenujejo “boti”.

Robot ali bot je algoritem, ki lahko samostojno deluje brez prekomerne oskrbe programerja, ki je robota sprogramiral. Uporabniki se redko ukvarjajo z roboti. Robotska tehnologija se je v zadnjih letih zelo razvila, še posebej na računalnikih. Najbolj znani roboti so tako poimenovani mobilni asistenti, kot so Google Assistant, Amazon Alexa ali pa Applova Cortana.

Delujejo na principu pametnega učenja. Ta deluje tako, da si program zapomni nekatere besede ali pa stavke, v primeru, da se ujemajo z vprašanjem ali pa z odgovorom. Na primer, če mi vprašamo robota, kakšno je vreme in nam robot pove, da je oblačno in se mu zahvalimo ali pa potrdimo, da je izjava pravilna, se robot najverjetneje ne bo več zmotil.

robotska tehnologija

V primeru, da vprašamo za uro in nam robot pove napačno uro, ga lahko popravimo in se robot tako samodejno uči ter najverjetneje ne bo ponovil napake naslednjič, ko ga nekdo drug vpraša za isto stvar. Tako si počasi gradi podatkovno bazo odgovorov ali pa izjav. Z vsakim stavkom postanejo pametnejši.

Obstajajo tudi roboti, s katerimi lahko imamo čisto navadni pogovor. Robotska tehnologija se je zelo razvila v smeri pogovora in pametnega učenja. Več ljudi, ki se pogovarjajo s temi “chat-boti”, več se ti roboti naučijo. Recimo, v primeru, da nas robot nekaj vpraša in mu mi nato odgovorimo, bo on to dal v svojo podatkovno bazo, in ko ga bo to nekdo drug vprašal ter potrdil to izjavo, se bo robot nekaj novega naučil.

Vsako leto se robotska tehnologija izboljša. To je zato, ker računalniški deli vsako leto postajajo bolj in bolj močnejši. Procesorji postajajo čedalje zmogljivejši in spomin se tudi počasi zvišuje v višini, ki so 5x ali pa 10x krat večji od teh, ki jih imamo zdaj. Čez nekaj let bodo računalniški deli tako zmogljivi, da bodo tako pametni, kot ljudje. Mnogi strokovnjaki predvidevajo, da bo dejanska umetna inteligenca na voljo v naslednjih 10 letih, vendar pa nas opozarjajo na različne negativne učinke, ki jo ima lahko robotska tehnologija na naše življenje. Avtomatizacija je že zdaj velik del industrije in se širi tudi v gostilno. Tovrstna tehnologija je za nekatere dobra, za druge slaba. Na primer podjetje McDonalds ima na voljo posebne aparate, kjer lahko samodejno naročite, kar želite jesti, ampak bo veliko ljudi zaradi avtomatizacije izgubilo službo.