Kaj so to storitve v oblaku? Mnogi se to sprašujejo, ko slišijo ta izraz oziroma, ko slišijo to frazo. Ugibanja so lahko različna, vendar pa vam bomo v nadaljevanju tega članka na grobo poskusili opisati, kakšne vrste storitev to sploh so? Seveda boste morali imeti, da bi razumeli to temo, vsaj nekaj znanja s področja računalništva, osnovnega znanja.

storitve v oblaku

Storitve v oblaku oziroma po angleško “cloud computing” je laično rečeno možnost hranjenja podatkov na nekem oddaljenem strežniku, do katerega lahko dostopamo preko interneta oziroma, če imamo internetno povezavo oz. možnost dostopa do le te.

Kaj vse pa lahko sploh hranimo v oblaku? Storitve v oblaku obsegajo skoraj vse, od slik, preko videov pa vse do filmov in glasbe. Prav tako lahko v oblaku hranimo razno razne dokumente, preko oblaka uporabljamo razno razne programe, si izmenjujemo sporočila oziroma elektronsko pošto in tako dalje. Na spletu lahko, če se temu posvetimo, najdemo veliko oziroma ogromno različnih ponudnikov različnih storitve v oblaku.

Nakaj od teh ponudnikov so na primer Google (Gmail – možnost izmenjavanja elektronske pošte brez lastnega strežnika za hranjenje le te; Google Docs – možnost uporabe razno raznih pisarniških programov (podobno kot Microsoft Office), katere nam ni treba instalirati na naš računalnik, dokumenti narejeni v njih pa se prav tako hranijo na oddaljenem strežniku), YouTube – možnost deljenja in ogleda razno raznih posnetkov, katere ne rabimo naložiti na svoj računalnik, da bi jih lahko gledali oziroma na svoj strežnik, da bi jih lahko delili v omrežje, Dropbox – možnost hranjenja razno raznih datotek na nekem oddaljenem strežniku, do katerega lahko dostopamo iz kjer koli in kadarkoli. Potrebujemo le računalnik (ni nujno da zmeraj isti), ki ima dostop do interneta in prijavne podatke.

To so bile samo nekatere izmed mnogih, ampak res mnogih storitev v oblaku, katere nam nudijo razno razna podjetja. Zakaj pa bi se odločili za storitve v oblaku? Kakšne so prednosti le teh? Prednosti teh storitev je veliko, vendar pa bomo omenili samo eno, ki je najbolj pomembna. To je možnost dostopa do podatkov s katerega koli računalnika in to da nam ni treba kupovati strežnika, da bi podatke gor naložili.

Upamo, da smo vam pomagali pri razumevanju tega izraza, če ne pa vas vabimo, da ta izraz vpišete v iskalnik in si bolj podrobno razlago preberete sami.