Na trgu se srečamo z različnimi vrstami strešnih prtljažnikov. Najbolj pogosti so univerzalni, ki so, kot nam že ime pove, primerni za vsa vozila s strešnimi sanmi, pa naj bodo klasične dvignjene ali pa integrirane sani. Navadno je zgornja stran prevlečena z gumo, kar preprečuje premikanje tovora po nosilcu. Za najbolj optimalno prileganje morajo biti prilagodljive tudi pritrdilne roke, stiki pa obloženi z gumo, da ne puščajo prask in sledi. V primeru, da vaše vozilo nima strešnih sani, morate izbrati temu primerne nosilce. Kakovostnejši imajo zgornjo plast prevlečeno z gumo, ki preprečuje premikanje tovora, ter so opremljeni s protivlomno ključavnico. Pritrdilne roke so prilagojene vsakemu tipu vozila, s čimer nudijo čvrsto vez med streho in tovorom, montaža pa je čim bolj preprosta.

Med drugim je glavna prednost strešnih prtljažnikov velika nosilnost, kar omogoča prevoz večjih količin tovora. Posledično to pomeni večjo ekonomičnost in manjše stroške, ki bi si jih nakopali z urejanjem drugih oblik prevoza. Zavedati pa se moramo, da je strešni prtljažnik eden izmed najpomembnejših elementov za varen prevoz tovora na strehi našega vozila, saj ga tudi pri večjih obremenitvah uspe zadržati na svojem mestu.

Uporaba strešnih prtljažnikov

Uporaba strešnih prtljažnikov

Uporaba strešnih prtljažnikov je zelo raznolika. Zelo uporabni so npr. prtljažniki za kolesa, saj so prilagodljivi in jih brez težav namestiš na streho avtomobila. Podobno je pri nosilcih za smuči, ki s svojo izdelavo botrujejo k temu, da ne poškodujejo strehe avtomobila. Različnost namenov uporabe strešnih prtljažnikov je torej široka, saj obstajajo tudi takšni za namestitev surfov ali kajakov, vendar pa ti pogosto niso univerzalni, ter so namenjeni le določenim modelom vozil.