Svečane obleke se običajno uporabljajo za posebne priložnosti kot so: valeta, birma, poroka, maturantski ples, krst. Nosite jih lahko tudi ob katerih drugih priložnostih. Svečane oblekeV izdelavo jo lahko daste po svojih željah k šivilji, jo kupite ali pa si jo le sposodite.

Za svečane obleke pri valeti je značilno, da so največkrat v barvah trenutnih modnih trendov. Birmanskih oblek je več vrst in to so: enodelne, dvodelne in unikatne obleke. Obleke za krst so za tiste najmlajše. Za poročne obleke je značilno, da so narejene iz daljšega, običajno belega blaga.

Pri izbiri obleke je pomemben tudi letni čas. Če imate poroko spomladi, potem je za ta letni čas bolj primeren lan saj preprečuje mečkanje obleke, v zimskem času pa je bolj primeren žamet. Maturantske obleke so običajno iz svile.

Pomembno je tudi kakšno vlogo imate ob priložnosti. Če boste na primer poročna priča morate biti barvno usklajeni z nevesto. Morda greste na gala ples in imate določeno, katere svečane obleke imate na voljo za nositi. Potem sta tukaj predvsem pomembna dolžina in barva.

Čeprav sta trenutno trend vijolična in modra barva je še zmeraj za svečane obleke, v  večji meri značilna črna barva. Svečane obleke so polne različnih krojev in kreacij.

Izberite takšne svečane obleke, ki jih do sedaj še niste nosili. Priporočamo Vam, da izberete obleko brez naramnic, z ozkim korzetom, spodnji del obleke naj sega do tal in ima naj goli hrbet. Izberite si tako obleko, ki bo pristajala k vaši postavi, material naj bo čimbolj naraven. Pomembno je, da obleka diha saj tako se boste počutili udobno.