Pri prehrani, pri oblačenju in nakupih novih vozil nam je vse bolj pomembna ekologija. Zakaj ne tudi pri ogrevanju doma? Toplotna črpalka, sončne celice in peči na pelete sodijo med bolj naravi prijazne opcije. Toplotne črpalke lahko kupiti pri podjetju Termoshop (www.termoshop.si), ki je specializirano za prodajo in montažo toplotnih črpalk.

Kupujemo eko in bio banane ter jabolka iz lokalne predelave. Na dopust gremo raje z vlakom kot z letalom, da zmanjšamo svoj ogljični odtis. Ob tem pa se marsikdo še vedno greje na olje ali les. Moderne hiše lahko opremimo v skladu z eko smernicami. Manj bomo onesnaževali, če bo naš dom čim bolje izoliran, vodo in prostore pa nam bo grela toplotna črpalka.

Ta je lahko izdelana na več načinov, odvisno od naravnih danosti na naši lokaciji ter od prostora ki ga imamo na voljo. Toplotna črpalka voda/voda bo za svoje delovanje izkoristila podtalnico. Podtalnica je nekaj kar že imamo, pa običajno nanjo pozabimo. Začetna investicija v izdelavo se nam hitro povrne, saj naenkrat izginejo stroški nabave trdih ali ostalih goriv. Te črpalke dosegajo največja letna grelna števila.

toplotna črpalkaVsaka lokacija pa ni primerna za ogrevanje s podtalnico. Možna je tudi toplotna črpalka zemlja/voda ali zrak/voda. Ti dve izkoriščata razliko med temperaturo vode in zraka ali zemlje.

Pri gradnji hiše danes nismo več omejeni na odprte kamine ali stenske radiatorje. Zelo priljubljena je kombinacija topli pod in toplotna črpalka. Je tudi najbolj energetsko učinkovita. Tako so vse stene po prostorih prazne, prostori pa prijetno topli. Topla tla nam najprej segrejejo noge, potem pa se topel zrak dviga naprej proti naši glavi.

Toplotna črpalka bo prijetno grela tudi v kombinaciji z stenskim ali stropnim gretjem. Če pa jo želimo uporabljati skupaj z radiatorji, bodo morali ti imeti večjo površino od običajnih.

Da naša toplotna črpalka ne bo zapostavljena čez poletje, jo lahko uporabimo za skoraj brezplačno pasivno hlajenje prostorov. Zakaj bi onesnaževali, če imamo toliko drugih možnosti?