Turška savna ima več izrazov. Če ste slišali že za hamam ali parno savno, ste torej slišali za turško savno. Gre za tradicionalno parno kopel, ki ima globoke korenine v turški kulturi. S turško savno boste doživeli edinstveno izkušnjo sprostitve ter vse od negovalne rutine do boljšega duhovnega počutja. Preberite več o tej čudežni savni na spletni strani Nadlani.si.

Turška savna

Kako deluje turška savna?

Ključna značilnost turške savne je parna kopel, kjer se zrak nasiči s toplo vodo in paro, kar ustvarja vlažno okolje. Če bi se ravnali po zgodovinskih postopkih uporabe turške savne, bi se najprej segreli v parni kopeli, nato pa bi sledila masaža s peno in hladna voda za osvežitev. Vendar se sedaj v večini turških savn zadnja dva koraka izpusti.

Turška savna

Koristi turške savne

  • Sprostitev mišic: če imate napete mišice, je topla para odlična rešitev, saj pomaga do sprostitve vseh mišic. Vsi pa vemo, da sprostitev mišic vodi tudi do manjšega stresa in napetosti.
  • Čiščenje kože: znano je, da para odpira pore. Pri turški savni je ravno to ena najpomembnejših koristi, saj čisti kožo in telo, saj se s tem iz njega izločajo toksini.
  • Izboljšanje krvnega obtoka: z vstopom v turško savno lahko pomagamo tudi našemu krvnemu obtoku. S tem pa posledično prispevamo k boljšemu delovanju srca in ožilja.
  • Dihalne koristi: Para lahko pomaga olajšati težave z dihanjem, kot so zamašen nos ali sinusni problemi.
  • Duševno zdravje: Turška savna lahko pomaga pri sproščanju endorfinov, kar vodi v občutek sreče in dobrega počutja.

Kako uživati v turški savni

Pred obiskom turške savne je pomembno, da se pripravite na izkušnjo. Priporočljivo je, da se dobro hidrirate, saj boste med obiskom izgubili veliko tekočine. Prav tako je dobro, da se pred vstopom v savno temeljito stuširate, da odstranite umazanijo in olje s kože, kar omogoča boljše čiščenje v savni.

Turška savna ponuja edinstveno potovanje sprostitve in blaginje, ki ne samo da koristi telesu, ampak tudi umu. Združuje tradicijo, nego telesa in duha ter ustvarja čaroben prostor, kjer se lahko povsem prepustite čarom sprostitve in dobrega počutja.