Zelo pomembno je da uživamo dovolj sadja, saj imajo veliko vitaminov in mineralov. Ena vrsta sadja, ki je tudi zelo pomembna za nas so brusnice. Brusnice imajo zelo veliko pozitivnih učinkov. Zdravilna moč brusnic pa je, da imajo bogate hranilne sestavine kot so vitamini A, B1, B2, B3 in vitamin C. Poleg vseh teh naštetih vitaminov je v brusnicah prisoten mineral kalij, magnezij in organske kisline, antociane, čreslovine, arbutin in pektin. Kar veliko kaj ne? Kar veliko pozitivnih lastnosti imajo tele brusnice. Čeprav je vsako sadje po svoje zdravilno zaradi vseh vitaminov in mineralov zato tudi rečejo ”eno jabolko na dan odžene zdravnika stran”.

brusnice

 

Ker so brusnice tako zelo močan antioksidant nas ščitijo pred prostimi radikali, boleznimi srca in ožilja, količino sladkorja v krvi, slabega holesterola v krvi, spomladanske utrujenosti in pa prav tako obnavljajo celice očesa. Brusnice lahko uporabljamo v kulinariki v tako veliko recepti, ne samo pri kakšnih sladicah ampak tudi v oglavih jedeh in tako dalje. Poleg v kulinariki je prisotna tudi v medicini in se jo velikokrat pije kot čaj ali pa se jo uporablja kot uroantiseptik pri vnetju senčil, ker delujejo kot antibiotiki.

Ste mislili, da smo že končali z zdravilnimi učinki brusnice? No naj vam povem, da se motite, ker poleg vsega naštetega zgoraj brusnice pomagajo pri prebavi hrane, ščitijo pred bakterijami, še posebej pred bakterijo ki jo imenujemo bakterija helicobater pyroli ki povzroča čir na želodcu. Manjšajo tudi krvni tlak, poškodbo celic, preprečujejo aterosklerozo, srčni napad, poapnenje žil in nam poskrbijo da bodo naši zobje zdravi, prav tako, pa da bomo odporni proti vsem bakterijam.Kar zanimivo kako zelo zdrave so za nas brusnice kaj ne? Kaj pa vi menite? Če želite imeti večjo odpornost kar začnite jesti brusnice, seveda pa ne pretiravajte, da vas na koncu dneva ne bo bolel trebuh, saj so kar sladke.