V zobozdravstveni dejavnosti je ortopan že skoraj nenadomestljiv posnetek, ki zobozdravnikom nudi marsikatero prikrito in vidno napako naše ustne votline. Skozi ortopan, ki ga med drugim za vas izdelajo v podjetju LUXDENTAL lahko vaš izbrani zobozdravnik vidi celotno spremembo kariesnih obolenj, sinusnih sprememb in morebitne spremembe na sami kosti pod dlesnijo. Težave, ki se pojavljajo na sami kosti so namreč najslabše vidne s prostim očesom temveč jih razkrije zgolj samo ortopan. Med najbolj pogostimi težavami je prav bolezensko stanje, ki ga imenujemo paradentoza. Gre za bolezensko stanje naše dlesni kjer prične naša kost razpadati in s tem lahko pride tudi do težav z odpadanjem zob in odmiranjem zobne korenine. Paradentoza lahko med drugim nastane tudi zaradi slabše higiene zob.ortopan

Pomembo je, da naš izbrani zobozdravnik ob rednem pregledu preveri vse morebitne znake različnih težav in ob sumu resnejših težav pridobi kakovosten ortopan, ki bo dal jasnejši pregled. Ortopan se izvede z elektromagnetnim valovanjem skozi katerega se odčita slika vaše ustne votline. Ker gre za rentgensko slikanje je pred slikanjem potrebno specialista opozoriti v primeru, da ste noseči ali pa uporabljate srčni spodbujevalnik. V takih primerih če ni nujno se slikanju raje izognite, v nasprotnem primeru bo zaščita pred samim slikanjem toliko večja. Za zaščito se uporablja železni predpasnik kateri zaščiti vaša splovila in organe. Slikanje v podjetju Luxdental za vas lahko izdelajo v Ljubljani, Mariboru ali v Krškem.

Slikanje zob je predvsem pomembo pri rednih pregledih, poškodbah kot so zlom kosti, krone in podobno, pri ugotavljanju morebitnih parad ontoloških težav ter tudi pri planiranju kirurških posegov. Kot najbolj pogost kirurški poseg štejemo med drugim težave z modrostnimi zobmi,  pri katerih je potrebna kirurška odstranitev. Gre za zadnji zob kjer korenine velikokrat prekrivajo korenine drugih zob. Slikanje zob je vsekakor priporočljivo izvesti zgolj ob zahtevi zobozdravnika. večkratno slikanje v krajšem času ni priporočljivo.