V dobi raznoraznih zdravil se začenjamo obračati k naravi in posegati po naravnih učinkovinah, kot jih nudi Smrekovit. Pripravki iz smole se sicer že stoletja uporabljajo v tradicionalnem zdravilstvu. Čedalje bolj poznano je že tradicionalno smrekovo mazilo, ki je brez arom, umetnih konzervansov, alkoholov, barvil, itd. Mazilo je sestavljeno iz smrekove smole, ki je prečiščena in vsebuje bormilacetat, limonen, kamfen in alfapinen. Te sestavine pa dajejo smrekovemu mazilu odlično negovalno moč. Pazljivo pri nakupu, saj je na trgu kar nekaj ponudnikov. Predvsem je pomembno, da je smrekovo mazilo slovenskega porekla ter ročno izdelano.

Smrekovo mazilo

Lastnosti, ki jih ima smrekovo mazilo

Vsebuje negovalno funkcijo in je primerno za vse tipe kože. Značilnost mazila je, da se hitro vpije in ne pušča nobenih mastnih sledi. Na kožo učinkuje tako, da jo nahrani, zaščiti pred zunanjimi vplivi ter pospeši regeneracijo. Na obolelem mestu kamor nanašamo mazilo, se obnese tudi kot masažna podlaga za poživitev in nego sklepov, vezi, mišic, hrbta in ostalih okončin. Smreke tudi same uporabljajo smolo kot zaščito poškodbe pred zajedalci in za hitrejšo regeneracijo. Prav tako se dobro obnese pri splošni večnamenski negi kože. Saj jo napenja, naredi bolj prožno, izdatno navlaži in pomaga pri preprečevanju nastanka strij.

Uporaba smrekovega mazila

Mazilo je potrebno nanesti večkrat na dan, uporabljamo pa ga lahko na vseh delih telesa. Pred čisto prvo uporabo se sicer priporoča, da se naredi test preobčutljivosti. To pomeni, da nanesete mazilo in počakate na morebitne alergijske reakcije, saj v sicer malo primerih, smrekova smola povzroči izpuščaje. V tem primeru prenehajte z uporabo. Ob prehladu smrekovo mazilo blaži napade suhega kašlja in boleče grlo. Če imate odprte ali gnojne rane, preležanine ali opekline, želeni predel namažite večkrat dnevno. V zelo majhni količini se ga uporablja tudi za nos in sluhovod ter za hemoroide.

Znanstveno je dokazano, da smrekova smola deluje protimikrobno in pripomore hitrem celjenju ran ter regeneraciji drugih poškodb.