Mozolji so neprijetna težava marsikaterega človeka. Več o mozoljih in pravilni negi kože si lahko prebere na spletnem naslovu https://www.neguj.se/mozolji/. Napadejo lahko ljudi vseh starosti, ne le najstnikov, čeprav jih imajo ravno ti zaradi vseh hormonskih sprememb morda še največ. Mozolji so v bistvu posledica zamašenih por v koži, tako da je pravilna nega kože nujno potrebna tudi s preventivnega vidika.

mozolji

Nadležni mozolji imajo več vzrokov, od povsem naravnih oziroma bioloških, pa vse do psiholoških. Verjetno ste tudi sami že kdaj opazili, da se vam je v stresnem obdobju pojavila sprememba na koži? Težava torej ni zgolj v na primer prevelikih žlezah lojnicah, ampak kompleksnejša. Morda ste preveč občutljivi na ličila ali kakšno kremo za obraz, morda se vam je koža vnela zaradi vdora bakterij v pore, morda vam celice na odmirajo na pravilen način … Vse to in še več lahko botruje nastanku in razrastu neprijetnega videza kože, seveda pa lahko, če ne morete odpraviti vzrokov, omilite vsaj posledice.

Strokovnjaki za nego kože priporočajo, da mozoljev nikoli ne stiskate, saj to lahko vodi v brazgotine na obrazu. Za nego vedno uporabljajte nežne preparate na vodni osnovi, izogibajte se nanosu kemikalij na kožo ter jo vsakodnevno primerno čistite. V koliko se vam pojavijo mozolji, jih zna strokovno odpraviti le oseba, ki se je na tem področju izobraževala, zato bo najbolje, da obiščete kozmetični salon, kjer se v primeru mozoljev ne bodo posluževali bolečega in nevarnega stiskanja, temveč prijetnejših metod, ki vas ne bodo bolele in bodo brez posledic na koži.

Če imate težave z mozolji, bi morda morali spremeniti tudi življenjski slog (vnos hrane v telo, rekreacija, odprava stresa ali vsaj primernejše soočenje z njim …), ampak to je že druga tema. Vsekakor naj velja, da mora mozolje odpravljati strokovnjak, na vas pa je, da koži ves čas namenjate prijetno nego na naravni osnovi, ki ne bo preveč agresivna do kože.