Čeprav so si na prvi pogled precej podobni, se lesni peleti glede na način izdelave zelo razlikujejo. Kakovostni lesni peleti so le tisti, ki so izdelani izključno iz lesa, brez dodatkov lepil ali papirja. Slednji nudijo odlično izgorevanje, z minimalnim ostankom pepela. Čista peč pa bo seveda najbolj učinkovito zagotavljala toplo ter udobno bivanjsko okolje. Najboljše izgorevanje pri tem nudijo peleti A1, več o njih pa izveste v nadaljevanju.

Seveda lesnih peletov ne moremo oceniti kar na prvi pogled, saj se lahko na prvi pogled razlikujejo, vendar še vedno dosegajo enake standarde kakovosti. Edini način, na katerega se lahko resnično prepričate o kvaliteti peletov, ki jih izberete, je tako, da preverite certifikate, ki so bili podeljeni s strani specializiranih agencij.

peleti a1

V letu 2011 je EU poenotila vse standarde za evropska trdna goriva iz biomase, predvsem z namenom preverjanja kakovosti ponudbe ter lajšanja izbire potrošnikov. Standard ENplus se nanaša izključno na lesne pelete, certificiranje pa se opravlja po celotnem področju Evrope. Peleti A1 sestavljajo najvišji razred kakovosti, ki jo je mogoče dobiti na evropskem trgu. Primerni so tudi za najbolj zahtevne sisteme. Peleti A1 dosegajo več različnih standardov. Ne vsebujejo vlage, nudijo maksimalno izgorevanje, so mehansko obstojni ter izdelani iz kakovostnega lesa. So tudi ekološki, saj se za njihovo izdelavo uporabljajo le lesni ostanki, ki nastanejo med obdelavo drugih izdelkov.

Pri izbiri peletov je sicer najpomembneje, da upoštevate težo in ne volumen. Za enostavnejše doziranje oz. skladiščenje, so peleti A1 dobljivi v vrečah po 15 kg ter na paletah, v vrečah, ki tehtajo 1 tono. Peleti v vrečah bodo primernejši za uporabo v notranjih kaminih na pelete, če pa jih uporabljate za centralno ogrevanje, so priporočljivejše večje vreče.

Pomembno je vedeti, da morajo biti peleti za kamine ter sobne peči še boljše kakovosti, saj so bolj občutljivi na vodo ter delež pepela. Mehanska obstojnost je pomembna predvsem zaradi prahu – najverjetneje ne želite vdihavati velike količine prahu.