Robotska kosilnica za vrtove mestnih hiš in vil ima predvsem optimalno zmogljivost. Zmogljivosti različnih modelov robotske kosilnice (za več informacij kliknite tukaj) segajo od sto petdeset do dvajset tisoč kvadratnih metrov površine. Proizvajalci nam pri odločanju pomagajo s podatkom o maksimalni površini, ki jo robotska kosilnica lahko vzdržuje. V primeru večje površine se lahko investira v dve ali več robotski kosilnici ali v zmogljivejši model.

robotska kosilnica

Osnovne izvedbe so namenjene manjšim in enostavnejšim površinam. Sledijo modeli, ki imajo večje zmogljivosti v površini in sposobnosti obvladovanja zapletenih terenov. Zapleteni tereni so predvsem tisti, ki imajo zavito strukturo, strmine, večje naklone in druge  za košnjo zahtevnejše površine. Večje število zavojev med ozkimi prehodi in raznimi ovirami proizvajalci rešujejo z gibljivim zadnjim kolesom. V primeru strmejših terenov, nam proizvajalci ponujajo naprednejše in zmogljivejše modele. Za lažje premagovanje strmin imamo tako na voljo modele, ki imajo pogon na vsa kolesa.  Nadalje mora investitor pred uporabo razmisliti o optimalni legi polnilne postaje.

Robotska kosilnica se s polnilne postaj sama odpravi na košnjo, ta je omejena z na tla pritrjeno žico. Z žico omejeno območje mora biti čim bolj smiselno ograjeno, saj lahko le tako pričakujemo optimalno zmogljivost. Namestitev žice mora predvsem omogočati tekoče in nemoteno delovanje. Z nekaj preizkusi bomo hitro ugotovili, kje se pojavljajo napake ter kje robotska kosilnica ni dovolj učinkovita. Po odpravi nepravilnosti sledi ponoven test ter ugotavljanje učinkovitosti popravkov.

Na območju košnje se robotska kosilnica giblje po določenem vzorcu, ko se zmanjša moč baterije, se samostojno vrne na polnilno postajo. Polnjenju sledi košnja ter spet polnjenje. Ta ritem delovanja se lahko nadaljuje poljubno dolgo, dejansko pa glede na nastavitve naprave. Poleg časovnih okvirov košnje, je mogoče nastavljati še celo vrsto drugih lastnosti delovanja in uporabe. Izbira optimalne lege polnilne postaje bo na začetku zahtevala kar nekaj časa, vendar se bo trud kasneje obrestovala.